Strony

piątek, 3 lipca 2015

Kasza jaglana z cukinią i suszonymi pomidorami wg 5 Przemian

Dzisiejsze danie zostało mianowane MĘSKĄ wersją jaglanej. O ile wersja jaglanki na słodko wywołuje grymas na twarzy u niektórych mężczyzn, tak w formie wytrawnej jest przez nich uwielbiana.
Krótko, zwięźle i na temat:

Zdrowa, smakowita opcja śniadaniowa dla facetów i nie tylko... Kasza jaglana z cukinią i suszonymi pomidorami wędruje do Was :)

Smacznego Pięcio Przemianowego! :*





Skład:
S (słodki):       3 łyżki oleju kokosowego, 1/2 smażonej, czerwonej cebuli, 1/2 cukinii
O (ostry):       2 ząbki czosnku, pieprz
Sn (słony):      8 suszonych pomidorów (w oleju), sól, garść czarnych oliwek
K (kwaśny):   garść świeżej bazylii, 
G (gorzki):     1 łyżeczka tymianku

S (słodki):      kasza jaglana (1/2 filiżanki przed ugotowaniem)
O (ostry):       pieprz
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   3/4 szklanki przecieru pomidorowego,1 łyżeczka soku z cytryny
G (gorzki):     kurkuma

S (słodki):      1 łyżeczka masła (opcjonalnie)

Przygotowanie: 
1. Olej kokosowy rozgrzewamy w rondlu i smażymy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. 
2. Następnie kroimy w paseczki suszone pomidory. Wrzucamy je do rondla razem z solą, oliwkami, świeżo pokrojoną bazylią i tymiankiem. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 12-15 minut.
3. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Do garnka wsypujemy 1/2 filiżanki suchej kaszy jaglanej. Podprażamy ją, przyprawiamy odrobiną pieprzu i wlewamy do niej 1 filiżankę zimnej wody. Następnie dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem ok. 13 minut.
4. Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy do rondla z cukinią i suszonymi pomidorami. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
5. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy, sok z cytryny, dodajemy szczyptę kurkumy i opcjonalnie łyżeczkę masła. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy razem jeszcze przez ok. 5-7 minut.
6. Gotowe danie wkładamy do miseczek i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
Kasza smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz