Wiosenny szpinak z czosnkiem i śmietaną wg 5 Przemian

Do Pieczonych ziemniaków z szafranem bezapelacyjnie polecam świeży szpinak. Tym bardziej, że wokoło pachnie wiosną.
Szpinak to wyjątkowa roślina. Jest częstym dodatkiem w sałatkach, koktajlach, sosach czy nadzieniach do naleśników i pierogów. Zgodnie z medycyną naturalną ma właściwości odmładzające i spowalniające proces starzenia. Szczególnie warto go wprowadzić do menu w okresie osłabienia czy rekonwalescencji. Polecany jest w anemii oraz niedoborze witamin i soli mineralnych.

Szpinak w wersji wytrawnej z dodatkiem czosnku i śmietany smakuje doskonale. Przekonuje swoim smakiem największych przeciwników "przedszkolnej szpinakowej papki".

Spróbujcie, bo warto!




Skład:
S (słodki):       4 łyżki oleju ryżowego, 2 duże garście świeżego szpinaku
O (ostry):       pieprz, 2 ząbki czosnku
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):    2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka bazylii, 1/3 szklanki śmietany 18%
G (gorzki):     1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka tymianku

S (słodki):      1 łyżeczka masła



Przygotowanie: 
1. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i wrzucamy posiekany świeży szpinak.
2. Na wolnym ogniu dusimy szpinak - co chwilę mieszając. Następnie doprawiamy go pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, sokiem z cytryny, bazylią.
3. Wlewamy kwaśną śmietanę oraz dodajemy kurkumę i tymianek.
4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dusimy przez ok. 6-7 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i jeszcze chwilę smażymy.
Jeśli smak szpinaku będzie zbyt mało wyrazisty lub uznacie, że potrawa potrzebuje np. więcej soli - zróbcie dodatkowy obieg. Potrawa będzie wtedy bardziej naładowana energetycznie i zaskoczy mile Wasze kubki smakowe.
Smacznego!

Paulina Pacholczyk

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

2 komentarze:

  1. może i fajne, ale jeśli zaskoczy, to raczej "kubki smakowe", a nie "kupki" ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za spostrzeżenie. Już poprawiłam :)

      Usuń