Strony

środa, 24 września 2014

Sok z buraka, selera i imbiru wg 5 Przemian

Jeśli do tej pory omijaliście dania z buraka szerokim łukiem (tak jak ja :)), to dzisiejszy sok niewątpliwie Was zaskoczy.
Burak nigdy nie należał do moich faworytów wśród warzyw i niechętnie gościłam go w mojej kuchni. Jednak od jakiegoś czasu napływają do mnie informacje o fantastycznych właściwościach zdrowotnych tego niedocenianego przeze mnie warzywa i rozpoczęłam... oswajanie się z burakiem :).
Czy wiecie, że Buraki nazywane są eliksirem zdrowia i młodości ze względu na wysoką zawartość antycyjanów? Antycyjany spowalniają proces starzenia, zwiększają odporność oraz chronią nas przed nowotworami. Ponadto buraki bogate są w kwas foliowy oraz witaminę C. Przywracają właściwą równowagę kwasowo-zasadową w żołądku i są bezcenne w radzeniu sobie z anemią czy jesiennym zmęczeniem.
Sok z buraka idealnie sprawdza się jako przekąska. Przyrządza się go bardzo szybko, więc polecam wszystkim zabieganym i zajętym 24h na dobę ;). Zaskakuje smakiem - słodycz buraka przełamana jest intensywną nutą buraka i imbiru. Warto spróbować!




Skład:
S (słodki):      2 średnie buraki
O (ostry):       1 średni seler, plaster imbiru
Sn (słony):     50 ml wody
K (kwaśny):   2 łyżeczki soki z limonki
G (gorzki):     szczypta kurkumy

Przygotowanie: 
1. Wszystkie warzywa dokładnie czyścimy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki.
2. Do sokowirówki wrzucamy w odpowiedniej kolejności: buraki, seler i imbir.
3. Powstały sok mieszamy i dodajemy do niego wodę, sok z limonki oraz kurkumę. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy sok na ok. 20 minut.
4. Następnie wlewamy sok do szklanek i pijemy do dna :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz