Strony

poniedziałek, 27 października 2014

Rozgrzewający gulasz z dyni i cukinii wg 5 Przemian

Kocham gotowanie wg 5 Przemian (nie inaczej) za twórcze i kreatywne dania. Cudne jest to, że wchodzę do kuchni z pewną koncepcją, która z minuty na minutę podlega przeróżnym wariacjom i modyfikacją, by ostatecznie wyczarować całkiem... inne danie :). 
Podobnie było z dynią. Zakupiłam ją w celu przyrządzenia aksamitnego kremu, a spod mojej łychy wyszedł aromatyczny gulasz. 
Gulasz niezwykły w wyborowej obsadzie: dyni, cukinii, kolendry i curry. Doskonale rozgrzewa, więc podaję przepis na solidny gar gulaszu, który można zawekować i rozkoszować się nim w chłodne, jesienne dni.
Bon Apetit :)



Skład:
S (słodki):       olej, 3 średnie cebule
O (ostry):       5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   3 łyżki octu balsamicznego
G (gorzki):     1 łyżeczkę tymianku

S (słodki):       1 mała dynia, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka
O (ostry):       2 łyżki curry
Sn (słony):     1 łyżka sosu sojowego, 3/4 szklanki wody
K (kwaśny):   3 łyżki przecieru pomidorowego
G (gorzki):     1/2 łyżeczki kurkumy

S (słodki):       1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka masła
O (ostry):       garść kolendry, pieprz


Przygotowanie: 
1.W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, sól, ocet balsamiczny oraz tymianek. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy ok. 3 minut aż cebula się zeszkli.
2. Dynię obieramy ze skórki. Jeśli uda Wam się zakupić dynię hokkaido, która ma delikatną i  miękką skórę tę czynność można pominąć :). 
3. Dynię, cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Wszystkie warzywa mieszamy i dusimy przez ok. 5-6 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy curry, sos sojowy oraz 3/4 szklanki wody. Całość gotujemy ok. 12-15 minut aż dynia będzie miękka.
4. Na koniec podkręcamy smak gulaszu przecierem pomidorowym, kurkumą, cynamonem, masłem, kolendrą i pieprzem. 
5. Jeszcze chwilę gotujemy i... GOTOWE :).
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zrobiłam, jest pysznyyyyyyyyyyyy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakował :) i dziękuję za podzielenie się opinią :)

    OdpowiedzUsuń