Strony

piątek, 25 września 2015

Gulasz z cukinią, papryką i pomidorami wg 5 Przemian

No to mamy jesień. Co prawda raczkującą dopiero, ale na dworze coraz chłodniej i barwniej. Wskakujemy w ciepłe ciuszki, skarpetki i... narzekamy na zimne stopy. 

Zanim zaczniemy marudzić, przyjrzyjmy się naszej diecie oraz trybowi życia, jaki prowadzimy. Gdy nasza dieta składa się głównie z gotowych, szybkich posiłków, chłodnych przekąsek, dużych ilości kawy i herbaty, żywności wysoko przetworzonej, a do tego dołożymy jeszcze pośpiech, stres i siedzący tryb życia - serwujemy sobie całościowe wychłodzenie organizmu. Nasze ciała nie otrzymują odpowiedniej dawki energii, która niezbędna jest do ogrzania oraz prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych. Zimne stopy to dla nas pierwsze ostrzeżenie i sygnał, że jest w nas za dużo zimna i czas to zmienić. 

Zmiana nie musi być radykalna. Wystarczy na początku wprowadzić w swoje menu jeden ciepły, samodzielnie gotowany posiłek np. poranne kanapki zastąpić śniadaniem na bazie kaszy jaglanej lub też przygotować pożywny gulasz z dodatkiem ziół. Gwarantuje, że w środku poczujecie przyjemne ciepło, a Wasze ciała zrekompensują to Wam dobrym samopoczuciem. Oczywiście w ciągu dnia uczucie ciepła zanika, dlatego warto pobudzać je rozgrzewającą herbatą z dodatkiem przypraw lub ćwiczeniami ruchowymi.

Jeśli uda Ci się przez kilka tygodni ograniczyć chłodne pokarmy, problem z zimnymi stopami minie, a poprawa witalności twojego ciała osiągnie pewien stały poziom.

Oto przepis na gulasz z cukinii z dodatkiem papryki, kukurydzy, pomidorów i ziół. Przygotowanie go zajmuje chwilę, a smak ma nieziemski. My zjadamy go bez dodatków, ale można podać go również w towarzystwie brązowego ryżu, kaszy lub pełnoziarnistego makaronu.

Smacznego :)




Skład:
S (słodki):       2 łyżki oleju ryżowego, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 1 cukinia 
O (ostry):       2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka curry, pieprz
Sn (słony):      1/4 szklanki zimnej wody, sól
K (kwaśny):   3 pomidory malinowe, 1/2 łyżeczki bazylii
G (gorzki):     1/2 łyżeczki tymianku, szczyptę kurkumy

S (słodki):      mała puszka kukurydzy, 1 łyżka masła
O (ostry):       pieprz
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   2 łyżki gęstej śmietany


Przygotowanie: 
1. W garnku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz cienkie plastry cukinii.
2. Doprawiamy warzywa zmiażdżonym czosnkiem, curry i pieprzem. Dusimy wszystko razem pod przykryciem 10 minut.
3. Dolewamy do garnka wodę. Następnie ją solimy i gotujemy ją ok. 5 minut. 
4. Dodajemy obrane ze skórki pomidory, bazylię, tymianek, kurkumę i kukurydzę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
5. Na koniec dokładamy łyżkę masła, dopełniamy smak gulaszu pieprzem, solą i śmietaną. Gotujemy całość ok. 6 minut na wolnym ogniu.
Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz