Strony

piątek, 29 sierpnia 2014

Jaglanka z jabłkiem, bananem i słonecznikiem wg 5 Przemian

Nie pamiętam, kiedy ostatnio w sierpniu nurkowałam w szafie po ciepłe swetry i bluzy. A wy?
Razem ze spadkiem temperatur przyszedł czas na powrót do ciepłych śniadań. W moim menu znów pojawiła się królowa wśród kasz - Jej Wysokość Jaglana :).
O właściwościach kaszy jaglanej można by pisać wiele. Według Pięciu Przemian zaliczana jest do Przemiany Ziemi, czyli smaku słodkiego. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza i nie zawiera glutenu, więc śmiało mogą ją zajadać dzieci oraz osoby na diecie bezglutenowej. 
Dania na bazie kaszy jaglanej doskonale wzmacniają naszą śledzionę, poprawiają kondycję cery oraz pomagają w leczeniu nadkwasoty. 
Choć "sama w sobie" nie zaskakuje smakiem, to z dodatkiem jabłek, banana i słonecznika powala na kolana. Szczególnie uwielbiają ją dzieci. Jest delikatna, lekko słodka i... "miękka" w smaku. 
Ugotuj, spróbuj i dołącz do grona miłośników Jaglanki na słodko ;).





Skład:
G (gorzki):     1/2 litra wrzątku
S (słodki):      1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1 pokrojony w plastry banan
O (ostry):       starty plaster imbiru
Sn (słony):     szczypta soli
K (kwaśny):   1 starte jabłko
G (gorzki):     1/5 łyżeczki kurkumy
S (słodki):      1 łyżka miodu, garść słonecznika
O (ostry):       garść płatków owsianych


Przygotowanie: 
1.  Do wrzątku wsypujemy kaszę i gotujemy ją na wolnym ogniu przez ok. 8 minut.
2. Następnie dodajemy do niej w odpowiedniej kolejności: pokrojony w plastry banan, starty imbir, sól, jabłko, kurkumę, miód i słonecznik. 
3. Na koniec wrzucamy garść płatków owsianych do zagęszczenia kaszki. W wersji bezglutenowej płatki owsiane możemy zastąpić płatkami z amarantusa, które zaliczamy do smaku gorzkiego (Przemiana Ognia).
4. Wszystkie składniki dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 5 minut i gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz