Pasta z pieczonych warzyw wg 5 Przemian

Lato to najwspanialszy czas, aby nacieszyć się zdrowym jedzeniem. Na talerzach królują kolorowe potrawy z młodych warzyw i świeżych owoców, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia. Bo to w końcu- samo zdrowie! :)

Lato to jedna z najbardziej lubianych pór roku. Uwielbiana głównie za słońce, ciepło, wakacje i luz. Wg medycyny chińskiej okres letni przyporządkowany jest do Elementu ognia, który zarządza sercem. Tym szczególniej możemy potraktować nasze ciała i otulić je harmonią i spokojem.

Ja od wczoraj raczę się pastą z pieczonych warzyw. Traktuję ją jak nagrodę dla swojej duszy i celebruję każdy kęs. Polecam, bo smak ma znakomity i zaskakujący.

Smacznego!






Skład:
S (słodki):      4 młode marchewki, 4 młode pietruszki, 1 czerwona papryka
O (ostry):       2 małe, młode selery, 1 młody por, 4 ząbki czosnku
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   garść natki pietruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny
G (gorzki):     szczyptę kurkumy, 1/2 łyżeczki tymianku

S (słodki):      1 łyżeczka masła, szczyptę nierafinowanego cukru trzcinowego
O (ostry):       1 łyżeczka musztardy, pieprz

Przygotowanie: 
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C.
2. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie układamy je na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku co najmniej 25-30 minut.
3. Gdy warzywa są już zarumienione i miękkie, wyjmujemy je z piekarnika i chwilę studzimy. 

4. Do głębokiego naczynia wkładamy po kolei: marchewkę, pietruszkę, paprykę, seler, por i czosnek. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.
5. Następnie pastę doprawiamy solą, pokrojoną drobno natką, sokiem z cytryny, kurkumą, tymiankiem. Dodajemy także masło, szczyptę cukru, musztardę i pieprz.
6. Składniki mieszamy ze sobą tak, aby się wszystkie smaki połączyły.
7. Smarujemy kromki chleba i ozdabiamy je wedle uznania np. czarnuszką lub natką pietruszki.
GOTOWE :)

Unknown

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

1 komentarz:

  1. Wydaje się, że to może być pyszne. Ale gdybym chciała przygotować tę pastę teraz, kiedy nie ma młodych warzyw, to będzie problem? Wiem, że warzywka młode, to coś zupełnie innego niż te "stare". Proszę o radę. Spróbować teraz, czy zaczekać do wiosny?

    OdpowiedzUsuń