Smak Indii: Dhal z czerwonej soczewicy wg 5 Przemian

Po długiej majówce nadszedł czas na porządek w lodówce. Bohaterem dzisiejszego dnia została soczewica czerwona. Przybrała ona postać indyjskiego dhalu gotowanego na emocjach - a dokładnie na duecie lęku i złości. Efekt był zaskakujący!

O dhalu z soczewicy można by rzec krótko: Urodziwy to on nie jest! ;) Ale za to jego smak rekompensuje wszystko. Jest delikatny, a zarazem pikantny. Idealny do jedzenia palcami, co przyprawia podniebienie o dreszcze.

Spróbujcie koniecznie!






Skład:
S (słodki):       olej, 1 średnia usmażona czerwona cebula,
O (ostry):       łyżka świeżo startego imbiru, 1 ząbek czosnku, pieprz
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   1/3 szklanki passaty pomidorowej, 1 pomidor malinowy
G (gorzki):     1/2 łyżeczki tymianku, kurkuma

S (słodki):      1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 łyżeczka cynamonu
O (ostry):       1 łyżka curry, 1 łyżeczka garam masala, 1/2 papryczki chilli, pieprz
Sn (słony):     1 szklanka wody, sól
K (kwaśny):   2 łyżki soku z cytryny
G (gorzki):     kurkuma


S (słodki):      3 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru trzcinowego



Przygotowanie: 
1.W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.
2. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy świeżo starty imbir, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.
3. Całość mieszamy dokładnie i wlewamy do rondla passatę pomidorową wraz z pokrojonym w kostkę pomidorem. Czekamy kilka minut aż pomidor zmięknie i dodajemy tymianek, kurkumę, soczewicę, cynamon, curry, garam masalę, papryczkę chilli, pieprz, wodę i sól.
4. Następnie dhal gotujemy ok. 20 minut - co jakiś czas mieszając i sprawdzając czy soczewica się nie rozgotowała.
5. Na koniec doprawiamy potrawę sokiem z cytryny, kurkumą, masłem i cukrem trzcinowym. Chwile jeszcze dusimy wszystko pod przykryciem, aby smaki mogły się połączyć.
6. I zajadamy z apetytem :)



SMACZNEGO!

Unknown

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz