Pasta z awokado wg 5 Przemian

Zielono na dworze, zielono w sercu i... zielono na talerzu.
Sprawcą dzisiejszego szczęścia jest niewielkie awokado. Wygląda dość niepozornie, a w swoim smaku posiada moc. Moc pozytywnego patrzenia na świat.
Awokado smakuje świetnie w każdej postaci. Czy to krem, czy sałatka lub też pasta - wszyscy się cieszą, że je jedzą.
Dziś na moim stole zawitało w postaci pasty na kanapki. Z dodatkiem świeżej kolendry. A co! W końcu mamy wiosnę :).





Skład:
S (słodki):       1 dojrzałe awokado, 3 ugotowane żółtka jaj (można pominąć)
O (ostry):       pieprz, 1 mały ząbek czosnku
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   1 łyżka soku z cytryny, garść świeżej kolendry
G (gorzki):     kurkuma

S (słodki):      1 łyżeczka majonezu



Przygotowanie: 
1. Gotujemy jajka na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupki i wyjmujemy żółtka.
2. Awokado myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę zielony miąższ. Łączymy razem z żółtkami mieszając i ugniatając składniki widelcem.
3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól.
4. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny oraz przyprawiamy świeżą kolendrą, kurkumą i majonezem.
5. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
6. Pasta najlepiej smakuje z żytnim chlebem z dodatkiem zielonych kiełków np. rzeżuchy.
Na zdrowie! :)

Unknown

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

1 komentarz:

  1. Witam, fajny przepis na paste napewno skorzystam.
    A jaki smak wg PP ma pestka awokado ?

    OdpowiedzUsuń