Kotlety marchewkowe wg 5 Przemian

Kotlety marchewkowe miałam przyjemność spróbować na warsztatach Ewy Dobek. Od pierwszego kęsa skradły moje serce i serwuję je sobie co niedzielę. 
Dziś jest wtorek... No tak! Ale płynął tak błogo, że postanowiłam go uczcić niedzielnym obiadem :).

Kotlety marchewkowe są wyjątkowe. Jest w nich jakaś tajemnicza magia, która przekona do potraw bezmięsnych nawet najbardziej zagorzałych fanów tradycyjnego mielonego.  
Pamiętajmy o podstawowej zasadzie - kotlety muszą być dobrze doprawione. To właśnie łagodny smak marchewki w połączeniu z orientalnym curry tworzy wyśmienity duet. 
Mmmmm... aż chce się mruczeć :)






Skład:
S (słodki):       2 marchewki, jajko
O (ostry):       pieprz, 1 łyżka curry
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   1 łyżka soku z cytryny
G (gorzki):     kurkuma

S (słodki):      1 łyżeczka miodu
O (ostry):       2 garści płatków owsianych


Przygotowanie: 
1. Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Dodajemy rozbełtane jajko, pieprz, curry, sól, sok z cytryny, kurkumę oraz miód do smaku. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy do czasu aż marchewka puści sok.
3. Następnie wsypujemy płatki owsiane i formujemy z masy zgrabne kotleciki.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy kotlety. Smażymy je po obu stronach do momentu aż się zarumienią i będą chrupiące na zewnątrz.
5. Gorące kotlety podajemy z sałatą lodową lub pomidorami malinowymi polanymi czekadełkiem z dodatkiem sezamu.
Smacznego!

Paulina Pacholczyk

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz