Chleb z ziaren wg 5 Przemian

O moim podejściu do chleba kupowanego w sklepach już było. Nadal eksperymentuję, szukam i smakuję. 
Ostatnio naszła mnie ochota na chleb bez mąki, więc wypiekłam chleb z ziaren - ziarniakiem zwany. Jest w nim wszystko co najlepsze i najpotrzebniejsze. Dominuje w nim Element Ziemi, który pomaga nam znaleźć nam własne centrum, osiąść w nim i robić to, co należy.
Polecam go szczególnie tym, którzy się pogubili, są nieobecni lub bujają w obłokach. Chleb z ziaren bez mąki z pewnością Was uziemi :).




Skład:
S (słodki):       4 jaja, 0,5 kg ziaren i bakalii ( u mnie: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, płatki migdałów, orzechy laskowe, orzechy włoskie)
O (ostry):        pieprz
Sn (słony):      2 łyżeczki soli
K (kwaśny):   kilka kropel soku z cytryn
G (gorzki):     szczypta kurkumy


Przygotowanie: 
1. Jajka ubijamy na puszystą masę ok. 6-8 minut. Następnie wsypujemy ziarna i pokruszone orzechy. Kompozycja ziaren jest dowolna. Wszystko zależy od naszych upodobań i potrzeb.
2. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, sól, kilka kropel soku z cytryny i kurkumę.
3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do nasmarowanej oliwą lub olejem małej foremki do chleba. 
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 160'C przez 60 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy i studzimy. Najlepiej kroi się go następnego dnia po upieczeniu.
Zdrowego Smacznego :)

Paulina Pacholczyk

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz