Pasta marchewkowa wg 5 Przemian

Pierwsza fala jesiennych przeziębień trwa. Codziennie mijam wielu ludzi z zaczerwienionymi nosami, zapłakanymi oczami i przeraźliwym kaszlem. Według Medycyny Chińskiej nasz jesienny stan zdrowia uzależniony jest od tego, jak zadbaliśmy o siebie latem.
Teraz zwolnij na chwilę. Jeśli czujesz się osłabiony lub zmęczony, to czas na odpoczynek i regenerację.
Jesień to pora,odwrotu. Przemiana Metalu kieruje naszą energię w dół, ku środkowi, przygotowując nasz organizm do nadejścia chłodu i zimy. Wykorzystanie długich, jesiennych wieczorów na spokojne domowe zajęcia, odprężenie czy sen, z pewnością wzmocni nasze płuca, które odpowiadają za odporność.
Nadal masz problem z zatrzymaniem się? Powędruj do kuchni i ugotuj coś - Pastę marchewkową na przykład :). Z dodatkiem curry, co by rozgrzać się od środka.






Skład:
S (słodki):      3 marchewki
O (ostry):       2 łyżeczki curry, pieprz
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   1 łyżka soku z cytryny
G (gorzki):     kurkuma

S (słodki):      1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka miodu


Przygotowanie: 
1. Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na talarki. Następnie gotujemy ją we wrzątku ok. 12 minut do momentu aż będzie miękka.
2. Odcedzamy wodę i miksujemy marchew na gładką masę blenderem.
3. Do pasty dodajemy curry, pieprz, sól, sok z cytryny, kurkumę, masło i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy.

Pasta powinna mieć słodko-kwaśny smak z ostrą nutą curry. Jeśli uważacie, że jej smak jest mało wyrazisty, zróbcie jeszcze jeden obieg.
Pasta najlepiej smakuje z chlebem żytnim, ziarnistym i dodatkiem ogórka kiszonego.
Mmmm... można się rozmarzyć :).

Smacznego!

Paulina Pacholczyk

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz