Krem pomidorowy wg 5 Przemian

Przepis ten dedykuje Kasi oraz wszystkim innym, którzy twierdzą, że gotowanie wg 5 Przemian jest skomplikowane i czasochłonne :)

Kochani, gdy wpadam do kuchni, spędzam w niej maksymalnie 30 minut. A dania niezależnie od długości gotowania smakują zawsze pysznie. To magia 5 Przemian i odpowiedniej kolejności dodania produktów. 

Początkowo ta kolejność może wydawać się trudna, ale wystarczy przełamać nasz wewnętrzny opór i podjąć wyzwanie - ugotowania najprostszego kremu pomidorowego z dodatkiem bazylii. 
Gwarantuję, że od tego dania rozpoczniecie swoją przygodę z gotowaniem wg 5 Przemian.

Tak więc chochle w dłoń! ;)






Skład:
S (słodki):       4 łyżki oleju ryżowego, 
O (ostry):       1 mała cebula, 5 ząbków czosnku
Sn (słony):      1 litr zimnej wody, sól
K (kwaśny):   1/2 łyżeczki suszonej bazylii
G (gorzki):     1/2 łyżeczki tymianku

S (słodki):      1 mała marchew, 1 mała pietruszka
O (ostry):       1/4 selera, 1/2 pora, pieprz
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   3/4 szklanki przecieru pomidorowego, garść świeżej bazylii, 1 łyżka soku z cytryny
G (gorzki):     kurkuma, 

S (słodki):      1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka masła

Przygotowanie: 
1. Olej ryżowy rozgrzewamy w rondlu i smażymy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy wodę oraz dodajemy sól, suszoną bazylię i tymianek.
2. Czekamy aż woda się zagotuje i wrzucamy startą marchew, pietruszkę, selera i pora pokrojonego w talarki. Doprawiamy wszystko pieprzem, solą i gotujemy ok 12-15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
3. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Najlepiej domowej roboty - mniam!. Dodajemy też świeżą bazylię, sok z cytryny i szczyptę kurkumy.
4. Na koniec doprawiamy zupę cukrem i masłem. Całość miksujemy blenderem na gładki krem i jeszcze kilka minut gotujemy.

Tak oto w 20 minut powstał wyjątkowy cud garnkowy :) 
SMACZNEGO!

Paulina Pacholczyk

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz