Gotowana kawa z kardamonem wg 5 Przemian na Dzień Dobry!!

Nie może być inaczej! :) 
Pierwszy wpis poświęcam niezwykłej, aromatycznej kawie, od której zaczęła się moja przygoda z gotowaniem wg 5 Przemian. Jej zapach i smak podbił moje serce i podniebienie od pierwszego... łyka, a poranne picie kawy stało się codziennym rytuałem.
Kawa gotowana jest wspaniałym sposobem na rozpoczęcia dnia. Pobudza zmysły, podkręca metabolizm, stymuluje krążenie oraz jelita. Daje ogromną dawkę energii, więc zachęcam do gotowania i delektowania!


Skład:
G (gorzki):     1,5 szklanki wrzątku
S (słodki):      1 łyżeczka cynamonu
O (ostry):       2 plastry świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki kardamonu, 4 goździki
Sn (słony):      kilka ziaren soli
K (kwaśny):   kawałek skórki cytryny
G (gorzki):    1,5 łyżeczki kawy ( najlepiej świeżo zmielonej)

Przygotowanie:
1. Zagotowujemy wodę w garnku i zmniejszamy ogień.
2. Do wrzącej wody dodajemy po kolei cynamon, imbir, kardamon, goździki, sól, skórkę cytryny.
3. Następnie wsypujemy kawę, mieszamy i gotujemy na małym gazie ok. 2-3 minut.
4. Tak przygotowaną kawę rozlewamy do filiżanek i dosładzamy miodem lub syropem z agawy.

Paulina Pacholczyk

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz