Gotowana kapusta w winie z żurawiną wg 5 Przemian

Taka oto kapusta na fazie mi się ugotowała. Dopieszczona żurawiną i grzybami wedle uznania.
Co najważniejsze jest miękka i rozpływa się w ustach. Pachnie masłem i ... wykwintnością. 
Gdy ktoś mi powie, że kapusta to takie zwykłe, pospolite warzywo, zaprzeczę głośno. 
Puszczam do Was przepis na niezwykle ciekawe w smaku warzywo :). 



Skład:
S (słodki):       2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek
O (ostry):       1 cebula pokrojona w kosteczkę,pieprz
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   1/2 kg kapusty kiszonej, 3/4 szklanki różowego, półwytrawnego wina, 
                        garść suszonej żurawiny
G (gorzki):     szczypta kurkumy



Przygotowanie: 
1. W garnku rozgrzewamy masło, oliwę i dodajemy cebulę, którą smażymy na umiarkowanym ogniu do momentu aż się zeszkli. Następnie doprawiamy ją pieprzem i solą.
2. Kapustę płuczemy, odciskamy i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją różowym winem i  w takiej winnej kąpieli gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie przywiera do garnka. W razie potrzeby możemy dolać trochę wina - kapuście z pewnością nie zaszkodzi ;).
3. Przed końcem gotowania dodajemy garść żurawiny. A na osobnej patelni przygotowujemy grzyby.


S (słodki):       1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, garść suszonych grzybów
O (ostry):       2 zmiażdżone ząbki czosnku
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   1/2 łyżeczki cytryny
G (gorzki):     szczypta kurkumy


4. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojone suszone grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, odrobinę soku z cytryny i kurkumę. Wszystkie składniki smażymy ok. 4 minut na umiarkowanym ogniu - co jakiś czas mieszając. 
5. Następnie przekładamy grzyby do kapusty z żurawiną i delikatnie mieszamy.
6. Na koniec... jest pysznie, więc życzę smacznego :).

Paulina Pacholczyk

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz