Strony

czwartek, 26 lutego 2015

Bezkonkurencyjny Hummus wg 5 Przemian

Zanim pójdę spać przedstawię Wam przepis na bezkonkurencyjny hummus wg 5 Przemian.
Hummus ten towarzyszy mi ostatnio przy spotkaniach ze znajomymi i jest niezawodny. Eliminuje wszelkie bariery :) Początkowo wyjada się go bardzo subtelnie z dodatkiem żytniego chleba lub pokrojonych w paseczki świeżych warzyw, po czym następuje faza "niekulturalnego" delektowania się i wyjadania go palcami ze słoika :). Rewelacja.
Jest pyyyyyszny! Delikatnie sezamowy i kremowy.
Jeśli macie zapasy cieciorki w kuchennych zakamarkach, namoczcie ją na noc i rozkoszujcie się królewskim śniadaniem.
Oto i on:




Skład:
S (słodki):       1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 2 łyżki pasty tahini, oliwa z oliwek
O (ostry):       3 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę, pieprz, 1 łyżeczka garam masala,  
                        odrobina chilli
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   sok z 1/2 dużej cytryny
G (gorzki):     1/5 łyżeczki kurkumy



Przygotowanie: 
1. Ciecierzycę moczymy całą noc i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, aby gotować ją bez soli - inaczej będzie twarda. Po ugotowaniu odcedzamy i rozdrabniamy ją blenderem. 
Wtrącę tu odrobinę prywaty: Zazwyczaj przy odcedzaniu zostawiam trochę wody. Wtedy konsystencja hummusu jest idealnie kremowa i bardziej wciągająca ;).
2. Następnie dodajemy w odpowiedniej kolejności: masę sezamową ( tahini), oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek, garam masalę, chilli, sól, sok z cytryny. Obieg domykamy kurkumą.
3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. 
Polecam wszystkim bez wyjątku :)

Najczęściej gotowanie wg 5 Przemian kończę smakiem gorzkim lub ostrym. Dzięki temu potrawy mają bardziej wyrazisty smak. Jednak każdy z Was może przepis modyfikować i dostosować do własnych potrzeb. To, na jakiej przemianie zakończycie, wpłynie na odpowiednie działanie potrawy na Wasze narządy wewnętrzne.
I tak jeśli chcemy wzmocnić naszą śledzionę, trzustkę i żołądek, gotowanie potrawy domykamy smakiem słodkim (czyli Przemianą Ziemi). Gdy chcemy zadbać o nasze płuca i jelito grube - kończymy smakiem ostrym ( Przemiana Metalu). Nerki i pęcherz moczowy doskonale doładowuje smak słony ( Przemiana Wody), a wątrobę i woreczek żółciowy - smak kwaśny ( Przemiana Drzewa).  Natomiast smak gorzki wzmocni nasze serducha i doda ognia wewnętrznego naszemu organizmowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz