Strony

czwartek, 24 lipca 2014

Pieczony kabaczek z sosem pomidorowym i bazylią wg 5 Przemian

Niewątpliwie danie to jest hitem lipcowych obiadokolacji w moim wydaniu :) Lekki, aromatyczny i... niesamowicie energetyczny. Idealny jako szybkie danie w upalny dzień lub extra doładowanie w przypadku zmęczenia. 
Jestem pewna, że połączenie delikatnego kabaczka z aromatycznym sosem pomidorowym zachwyci Was tak bardzo jak mnie. Voilà! :) 




Skład:
S (słodki):      1 średni kabaczek, 2 łyżki oleju ryżowego
O (ostry):       2 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki chilli w proszku, pieprz
Sn (słony):     sól
K (kwaśny):  4 posiekane listki świeżej bazylii
G (gorzki):    1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Kabaczek dokładnie myjemy i kroimy go w plastry o grubości 2 cm.
3. Plasterki smarujemy olejem ryżowym i kładziemy je w niewielkim naczyniu do zapiekania.
4. Następnie doprawiamy kabaczka: startym czosnkiem, oregano, chilli, pieprzem, solą, posiekaną bazylią i kurkumą (zachowując podaną kolejność :)).
5. Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 10-12 minut.





Skład:
S (słodki):      1 łyżeczka oleju ryżowego
O (ostry):       1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki chilli, pieprz
Sn (słony):      sól
K (kwaśny):   2 średnie pomidory
G (gorzki):     szczypta kurkumy
S (słodki):      1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
O (ostry):       1/2 łyżeczki garam masala

Przygotowanie:
1. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy do niego starty czosnek, chilli, pieprz i sól.
2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i smażymy na uprzednio przygotowanym oleju z przyprawami.
3. Następnie dla podkręcenia smaku dodajemy kurkumę, cukier trzcinowy oraz garam masala. Gdy woda odparuje z pomidorów odstawiamy patelnię z ognia.
4. Na podpieczone plasterki kabaczka kładziemy sos pomidorowy oraz plasterki sera pleśniowego.
5. Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
6. Kabaczki podajemy na ciepło z dodatkiem świeżej bazylii.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz