Strony

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Czekoladowy mus z awokado wg 5 Przemian

Przepisów na mus czekoladowy jest wiele, ale ten wykonany wg 5 Przemian jest najlepszy! (moim zdaniem). Połączenie delikatnego awokado z kakao i ostrą nutką chilli ma w sobie "coś" wyjątkowego i zmysłowego. 
Idealnie sprawdza się jako deser na upalne dni lub romantyczne spotkanie. 
Prosty w przygotowaniu i szybki w znikaniu ;). 
W ramach urozmaicenia do musu dodałam czerwone porzeczki - było PYSZNIE!





Skład:
S (słodki):      1 awokado, 1 banan, 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
O (ostry):       1/2 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki chilli
Sn (słony):     szczypta soli
K (kwaśny):   3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
G (gorzki):     płaska łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie: 
1. Awokado i banana obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i miksujemy w blenderze na gładki krem. W zależności od słodkości banana, owoce możemy dosłodzić miodem.
2. Następnie do musu dodajemy w odpowiedniej kolejności: kardamon, chilli w proszku, szczyptę soli, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy łyżką do momentu połączenia się wszystkich składników.
3. Gotowy mus przekładamy do pucharków, szklanek itd... (w zależności od upodobań). Schładzamy i podajemy z dodatkiem czerwonej porzeczki lub innych owoców sezonowych.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz