Od samego rana nurtuje mnie to pytanie. A odpowiedź na nie jest prosta:
Gotuję, bo lubię.
Gotuję, bo czuję.
Gotuję, bo kocham siebie :).
Tym miłym akcentem zapraszam na delikatny krem z marchewki i soczewicy w przepięknej pomarańczowej, letniej odsłonie.
Smacznego!
S (słodki): 3 łyżki oleju ryżowego, 1/2 smażonej, czerwonej cebuli, 3 marchewki, 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
O (ostry): 2 ząbki czosnku, plaster świeżego imbiru, pieprz, 1/2 łyżeczki curry
Sn (słony): 1 litr zimnej wody, sól
K (kwaśny): 3 pomidory malinowe, 4 łyżki octu balsamicznego
G (gorzki): 1/2 łyżeczki tymianku, szczyptę kurkumy
S (słodki): 1 łyżka masła, 1/2 łyżki cukru trzcinowego
O (ostry): pieprz
Sn (słony): sól
K (kwaśny): 1 łyżeczka soku z cytryny
G (gorzki): kurkuma
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę oraz czerwoną soczewicę. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 4-5 minut.
2. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, świeży, starty imbir, pieprz i curry.
3. Całość zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i gotujemy na wolnym gazie ok. 13 minut aż warzywa będą miękkie.
4. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę pomidory malinowe, ocet balsamiczny, tymianek i kurkumę. Chwilę gotujemy i miksujemy zupę blenderem do uzyskania konsystencji kremu.
5. Dodajemy masło, cukier trzcinowy i próbujemy. Ja dla podkręcenia smaku zrobiłam jeszcze jeden obieg dodając kolejno: pieprz, sól, sok z cytryny i kurkumę.
6. Gotowy krem podajemy z ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
Palce lizać! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz