Chleb żytni na zakwasie wg 5 Przemian

I przyszedł czas na chleb wyjątkowy - Pięcio Przemianowy.
Recepturę otrzymałam od niezwykłego mima, który pojawił się w bardzo trudnym dla mnie momencie i pomógł mi otworzyć się na życie. Być może dlatego do przygotowań i wypieku chleba podchodzę z wielkim sentymentem i wdzięcznością. 
Chleb cieszy się niesamowitą popularnością wśród mojej rodziny i znajomych. Jest to typowo tradycyjny, ciężki i wilgotny chleb żytni na zakwasie bez dodatku drożdży. Wspaniale wpływa na układ trawienny oraz poprawia perystaltykę jelit. Jego wykonanie jest bardzo proste, przerażać może jedynie długi czas oczekiwania, ale jego smak rekompensuje wszystko :).
Nie muszę wspominać, że chleb ten idealnie komponuje się z różnymi pastami i dodatkami, dlatego przekazuję przepis w Wasze ręce i życzę pysznych wypieków!






Skład:
K (kwaśny):   300 g mąki orkiszowej
G (gorzki):     700 g mąki żytniej, 2 łyżki ziaren amarantusa
S (słodki):       1,2 szklanki ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego, 3 łyżki cukru trzcinowego
O (ostry):       szczypta pieprzu
Sn (słony):     2 łyżki soli, 4 szklanki wody
K (kwaśny):   500 g zakwasu
G (gorzki):     szczypta kurkumy


Przygotowanie: 
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową oraz mąkę żytnią. Następnie w odpowiedniej kolejności dodajemy: ziarna amarantusa, słonecznik, dynię, siemię lniane, cukier trzcinowy, pieprz, sól, wodę, zakwas i kurkumę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
O zakwas do chleba warto zapytać w lokalnych piekarniach. Jestem pewna, że z chęcią się z Wami podzielą :).
2. Po upływie 3-4 godzin wykładamy foremkę keksówkę (dł. 35 cm/wys. 8 cm) papierem do pieczenia. Część ciasta tj. 50 dag. odkładamy do lodówki jako zaczyn do następnego chleba, natomiast resztę ciasta wkładamy do przygotowanej wcześniej foremki i odstawiamy na 6-8 godzin.
3. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 1,5 godziny.
4. Zaraz po upieczeniu zdejmujemy papier i układamy chleb na kratce do wystygnięcia.
5. Chleb przechowujemy w suchym miejscu (najlepiej owinięty lnianą ściereczką).

Chrupiącego Smacznego!



Paulina Pacholczyk

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi ;)

4 komentarze:

  1. pamieta Pani ile to szklanek ?jednej i drugiej maki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, ok. 2 szklanek mąki orkiszowej i 4 szklanek mąki żytniej. Można również dodać samą mąkę orkiszową bądź żytnią. Chleb wyjdzie równie pyszny. Pięknych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję :) wzajemnie.dam znać jak wyszedł

    OdpowiedzUsuń