Zawsze z zapachem lasu przychodzi mi ochota na "coś" leśnego i świeżego. Tym razem na JAGODY, których niestety brak w moim zasięgu. Zaglądam do lodówki i... (ku mojej radości) widzę granatowe, słodko-kwaśne borówki :). Tak właśnie pojawił się pomysł na pełnoziarniste placuszki z dodatkiem miodu i borówek.
Lekkie, puszyste i apetyczne! Idealne jako śniadanie lub przekąska nie tylko dla Maniaków pancakes'ów.
UWAGA! Nie sposób zjeść jednego, więc nałóżcie sobie od razu trzy ;).
Skład:
S (słodki): 3 jajka, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki miodu
O (ostry): 1/2 łyżeczki kardamonu
Sn (słony): szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
K (kwaśny): 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej, garść borówek
G (gorzki): 1/4 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
1. W dużej misce miksujemy jajka z mlekiem i płynnym miodem do uzyskania puszystej masy.
2. Następnie dodajemy kardamon, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę i dokładnie mieszamy łyżką.
3. Do gęstej masy wrzucamy garść borówek. Jeśli są zbyt duże, możemy pokroić je na połówki lub ćwiartki. Obieg Pięciu Przemian kończymy dodając kurkumę.
4. Całość delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
5. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, nakładamy po 2 łyżki ciasta na jednego placka i smażymy je na złoto.
6. Gotowe placuszki polewamy miodem i dekorujemy borówkami.
Smacznego!
O MNIE
Cześć, mam na imię Paulina i jestem szczęśliwą autorką bloga Boso w Kuchni. To tutaj dzielę się swoją pasją do gotowania wg Pięciu Przemian. Przemycam zdrowe przepisy, karmię apetycznymi zdjęciami i nasycam wiedzą o TMC. Mam nadzieję, że przyjemność płynąca z gotowania i odżywiania wg 5 Przemian udzieli się również Tobie i zostaniesz tu na dłużej.
Życzę miłej lektury!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz