Kocham gotowanie wg 5 Przemian (nie inaczej) za twórcze i kreatywne dania. Cudne jest to, że wchodzę do kuchni z pewną koncepcją, która z minuty na minutę podlega przeróżnym wariacjom i modyfikacją, by ostatecznie wyczarować całkiem... inne danie :).
Podobnie było z dynią. Zakupiłam ją w celu przyrządzenia aksamitnego kremu, a spod mojej łychy wyszedł aromatyczny gulasz.
Gulasz niezwykły w wyborowej obsadzie: dyni, cukinii, kolendry i curry. Doskonale rozgrzewa, więc podaję przepis na solidny gar gulaszu, który można zawekować i rozkoszować się nim w chłodne, jesienne dni.
Bon Apetit :)
Skład:
S (słodki): olej, 3 średnie cebule
O (ostry): 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
Sn (słony): sól
K (kwaśny): 3 łyżki octu balsamicznego
G (gorzki): 1 łyżeczkę tymianku
S (słodki): 1 mała dynia, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka
O (ostry): 2 łyżki curry
Sn (słony): 1 łyżka sosu sojowego, 3/4 szklanki wody
K (kwaśny): 3 łyżki przecieru pomidorowego
G (gorzki): 1/2 łyżeczki kurkumy
S (słodki): 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka masła
O (ostry): garść kolendry, pieprz
Przygotowanie:
1.W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, sól, ocet balsamiczny oraz tymianek. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy ok. 3 minut aż cebula się zeszkli.
2. Dynię obieramy ze skórki. Jeśli uda Wam się zakupić dynię hokkaido, która ma delikatną i miękką skórę tę czynność można pominąć :).
3. Dynię, cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Wszystkie warzywa mieszamy i dusimy przez ok. 5-6 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy curry, sos sojowy oraz 3/4 szklanki wody. Całość gotujemy ok. 12-15 minut aż dynia będzie miękka.
4. Na koniec podkręcamy smak gulaszu przecierem pomidorowym, kurkumą, cynamonem, masłem, kolendrą i pieprzem.
5. Jeszcze chwilę gotujemy i... GOTOWE :).
Smacznego!
Related Posts:
O MNIE
Cześć, mam na imię Paulina i jestem szczęśliwą autorką bloga Boso w Kuchni. To tutaj dzielę się swoją pasją do gotowania wg Pięciu Przemian. Przemycam zdrowe przepisy, karmię apetycznymi zdjęciami i nasycam wiedzą o TMC. Mam nadzieję, że przyjemność płynąca z gotowania i odżywiania wg 5 Przemian udzieli się również Tobie i zostaniesz tu na dłużej.
Życzę miłej lektury!
Zrobiłam, jest pysznyyyyyyyyyyyy ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :) i dziękuję za podzielenie się opinią :)
OdpowiedzUsuńAle pycha!! Robię już trzeci raz! Dzięki :)
OdpowiedzUsuń