Nie pamiętam, kiedy ostatnio w sierpniu nurkowałam w szafie po ciepłe swetry i bluzy. A wy?
Razem ze spadkiem temperatur przyszedł czas na powrót do ciepłych śniadań. W moim menu znów pojawiła się królowa wśród kasz - Jej Wysokość Jaglana :).
O właściwościach kaszy jaglanej można by pisać wiele. Według Pięciu Przemian zaliczana jest do Przemiany Ziemi, czyli smaku słodkiego. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza i nie zawiera glutenu, więc śmiało mogą ją zajadać dzieci oraz osoby na diecie bezglutenowej.
Dania na bazie kaszy jaglanej doskonale wzmacniają naszą śledzionę, poprawiają kondycję cery oraz pomagają w leczeniu nadkwasoty.
Choć "sama w sobie" nie zaskakuje smakiem, to z dodatkiem jabłek, banana i słonecznika powala na kolana. Szczególnie uwielbiają ją dzieci. Jest delikatna, lekko słodka i... "miękka" w smaku.
Ugotuj, spróbuj i dołącz do grona miłośników Jaglanki na słodko ;).
Skład:
G (gorzki): 1/2 litra wrzątku
S (słodki): 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1 pokrojony w plastry banan
O (ostry): starty plaster imbiru
Sn (słony): szczypta soli
K (kwaśny): 1 starte jabłko
G (gorzki): 1/5 łyżeczki kurkumy
S (słodki): 1 łyżka miodu, garść słonecznika
O (ostry): garść płatków owsianych
Przygotowanie:
1. Do wrzątku wsypujemy kaszę i gotujemy ją na wolnym ogniu przez ok. 8 minut.
2. Następnie dodajemy do niej w odpowiedniej kolejności: pokrojony w plastry banan, starty imbir, sól, jabłko, kurkumę, miód i słonecznik.
3. Na koniec wrzucamy garść płatków owsianych do zagęszczenia kaszki. W wersji bezglutenowej płatki owsiane możemy zastąpić płatkami z amarantusa, które zaliczamy do smaku gorzkiego (Przemiana Ognia).
4. Wszystkie składniki dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 5 minut i gotowe.
Smacznego!
O MNIE
Cześć, mam na imię Paulina i jestem szczęśliwą autorką bloga Boso w Kuchni. To tutaj dzielę się swoją pasją do gotowania wg Pięciu Przemian. Przemycam zdrowe przepisy, karmię apetycznymi zdjęciami i nasycam wiedzą o TMC. Mam nadzieję, że przyjemność płynąca z gotowania i odżywiania wg 5 Przemian udzieli się również Tobie i zostaniesz tu na dłużej.
Życzę miłej lektury!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz