Dzisiejsze danie zostało mianowane MĘSKĄ wersją jaglanej. O ile wersja jaglanki na słodko wywołuje grymas na twarzy u niektórych mężczyzn, tak w formie wytrawnej jest przez nich uwielbiana.
Krótko, zwięźle i na temat:
Zdrowa, smakowita opcja śniadaniowa dla facetów i nie tylko... Kasza jaglana z cukinią i suszonymi pomidorami wędruje do Was :)
Smacznego Pięcio Przemianowego! :*
Skład:
S (słodki): 3 łyżki oleju kokosowego, 1/2 smażonej, czerwonej cebuli, 1/2 cukinii
O (ostry): 2 ząbki czosnku, pieprz
Sn (słony): 8 suszonych pomidorów (w oleju), sól, garść czarnych oliwek
K (kwaśny): garść świeżej bazylii,
G (gorzki): 1 łyżeczka tymianku
S (słodki): kasza jaglana (1/2 filiżanki przed ugotowaniem)
O (ostry): pieprz
Sn (słony): sól
K (kwaśny): 3/4 szklanki przecieru pomidorowego,1 łyżeczka soku z cytryny
G (gorzki): kurkuma
S (słodki): 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Olej kokosowy rozgrzewamy w rondlu i smażymy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz.
2. Następnie kroimy w paseczki suszone pomidory. Wrzucamy je do rondla razem z solą, oliwkami, świeżo pokrojoną bazylią i tymiankiem. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 12-15 minut.
3. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Do garnka wsypujemy 1/2 filiżanki suchej kaszy jaglanej. Podprażamy ją, przyprawiamy odrobiną pieprzu i wlewamy do niej 1 filiżankę zimnej wody. Następnie dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem ok. 13 minut.
4. Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy do rondla z cukinią i suszonymi pomidorami. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
5. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy, sok z cytryny, dodajemy szczyptę kurkumy i opcjonalnie łyżeczkę masła. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy razem jeszcze przez ok. 5-7 minut.
6. Gotowe danie wkładamy do miseczek i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
Kasza smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Polecam!
Related Posts:
O MNIE
Cześć, mam na imię Paulina i jestem szczęśliwą autorką bloga Boso w Kuchni. To tutaj dzielę się swoją pasją do gotowania wg Pięciu Przemian. Przemycam zdrowe przepisy, karmię apetycznymi zdjęciami i nasycam wiedzą o TMC. Mam nadzieję, że przyjemność płynąca z gotowania i odżywiania wg 5 Przemian udzieli się również Tobie i zostaniesz tu na dłużej.
Życzę miłej lektury!
Nquepeisolru-1980 Holly Lemieux link
OdpowiedzUsuńburlaiterra