Przepisów na mus czekoladowy jest wiele, ale ten wykonany wg 5 Przemian jest najlepszy! (moim zdaniem). Połączenie delikatnego awokado z kakao i ostrą nutką chilli ma w sobie "coś" wyjątkowego i zmysłowego.
Idealnie sprawdza się jako deser na upalne dni lub romantyczne spotkanie.
Prosty w przygotowaniu i szybki w znikaniu ;).
W ramach urozmaicenia do musu dodałam czerwone porzeczki - było PYSZNIE!
Skład:
S (słodki): 1 awokado, 1 banan, 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
O (ostry): 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki chilli
Sn (słony): szczypta soli
K (kwaśny): 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
G (gorzki): płaska łyżka gorzkiego kakao
Przygotowanie:
1. Awokado i banana obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i miksujemy w blenderze na gładki krem. W zależności od słodkości banana, owoce możemy dosłodzić miodem.
2. Następnie do musu dodajemy w odpowiedniej kolejności: kardamon, chilli w proszku, szczyptę soli, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy łyżką do momentu połączenia się wszystkich składników.
3. Gotowy mus przekładamy do pucharków, szklanek itd... (w zależności od upodobań). Schładzamy i podajemy z dodatkiem czerwonej porzeczki lub innych owoców sezonowych.
Smacznego :)
O MNIE
Cześć, mam na imię Paulina i jestem szczęśliwą autorką bloga Boso w Kuchni. To tutaj dzielę się swoją pasją do gotowania wg Pięciu Przemian. Przemycam zdrowe przepisy, karmię apetycznymi zdjęciami i nasycam wiedzą o TMC. Mam nadzieję, że przyjemność płynąca z gotowania i odżywiania wg 5 Przemian udzieli się również Tobie i zostaniesz tu na dłużej.
Życzę miłej lektury!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz