Przepis ten dedykuje Kasi oraz wszystkim innym, którzy twierdzą, że gotowanie wg 5 Przemian jest skomplikowane i czasochłonne :)
Kochani, gdy wpadam do kuchni, spędzam w niej maksymalnie 30 minut. A dania niezależnie od długości gotowania smakują zawsze pysznie. To magia 5 Przemian i odpowiedniej kolejności dodania produktów.
Początkowo ta kolejność może wydawać się trudna, ale wystarczy przełamać nasz wewnętrzny opór i podjąć wyzwanie - ugotowania najprostszego kremu pomidorowego z dodatkiem bazylii.
Gwarantuję, że od tego dania rozpoczniecie swoją przygodę z gotowaniem wg 5 Przemian.
Tak więc chochle w dłoń! ;)
Skład:
S (słodki): 4 łyżki oleju ryżowego,
O (ostry): 1 mała cebula, 5 ząbków czosnku
Sn (słony): 1 litr zimnej wody, sól
K (kwaśny): 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
G (gorzki): 1/2 łyżeczki tymianku
S (słodki): 1 mała marchew, 1 mała pietruszka
O (ostry): 1/4 selera, 1/2 pora, pieprz
Sn (słony): sól
K (kwaśny): 3/4 szklanki przecieru pomidorowego, garść świeżej bazylii, 1 łyżka soku z cytryny
G (gorzki): kurkuma,
S (słodki): 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Olej ryżowy rozgrzewamy w rondlu i smażymy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy wodę oraz dodajemy sól, suszoną bazylię i tymianek.
2. Czekamy aż woda się zagotuje i wrzucamy startą marchew, pietruszkę, selera i pora pokrojonego w talarki. Doprawiamy wszystko pieprzem, solą i gotujemy ok 12-15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
3. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Najlepiej domowej roboty - mniam!. Dodajemy też świeżą bazylię, sok z cytryny i szczyptę kurkumy.
4. Na koniec doprawiamy zupę cukrem i masłem. Całość miksujemy blenderem na gładki krem i jeszcze kilka minut gotujemy.
Tak oto w 20 minut powstał wyjątkowy cud garnkowy :)
SMACZNEGO!
O MNIE
Cześć, mam na imię Paulina i jestem szczęśliwą autorką bloga Boso w Kuchni. To tutaj dzielę się swoją pasją do gotowania wg Pięciu Przemian. Przemycam zdrowe przepisy, karmię apetycznymi zdjęciami i nasycam wiedzą o TMC. Mam nadzieję, że przyjemność płynąca z gotowania i odżywiania wg 5 Przemian udzieli się również Tobie i zostaniesz tu na dłużej.
Życzę miłej lektury!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz