Szpinak to wyjątkowa roślina. Jest częstym dodatkiem w sałatkach, koktajlach, sosach czy nadzieniach do naleśników i pierogów. Zgodnie z medycyną naturalną ma właściwości odmładzające i spowalniające proces starzenia. Szczególnie warto go wprowadzić do menu w okresie osłabienia czy rekonwalescencji. Polecany jest w anemii oraz niedoborze witamin i soli mineralnych.
Szpinak w wersji wytrawnej z dodatkiem czosnku i śmietany smakuje doskonale. Przekonuje swoim smakiem największych przeciwników "przedszkolnej szpinakowej papki".
Spróbujcie, bo warto!
S (słodki): 4 łyżki oleju ryżowego, 2 duże garście świeżego szpinaku
O (ostry): pieprz, 2 ząbki czosnku
Sn (słony): sól
K (kwaśny): 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka bazylii, 1/3 szklanki śmietany 18%
G (gorzki): 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka tymianku
S (słodki): 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i wrzucamy posiekany świeży szpinak.
2. Na wolnym ogniu dusimy szpinak - co chwilę mieszając. Następnie doprawiamy go pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, sokiem z cytryny, bazylią.
3. Wlewamy kwaśną śmietanę oraz dodajemy kurkumę i tymianek.
4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dusimy przez ok. 6-7 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i jeszcze chwilę smażymy.
Jeśli smak szpinaku będzie zbyt mało wyrazisty lub uznacie, że potrawa potrzebuje np. więcej soli - zróbcie dodatkowy obieg. Potrawa będzie wtedy bardziej naładowana energetycznie i zaskoczy mile Wasze kubki smakowe.
Smacznego!
może i fajne, ale jeśli zaskoczy, to raczej "kubki smakowe", a nie "kupki" ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za spostrzeżenie. Już poprawiłam :)
Usuń